Categories
Uncategorized

Fenomena Revolusi Online

Kebanyakan daripada kita tak biasa dengar dengan perkataan Revolusi Online tapi kalau sebut sahaja Jualan 11.11 pasti ramai yang tahu. Untuk pengetahuan, Jualan 11.11 adalah kempen jualan “Singles Day” dan kempen Revolusi Online berlaku pada 9.9, 10.10, 12.12 hari bulan. Pada tarikh-tarikh yang cantik ini lah peniaga-peniaga secara online akan berebut-rebut untuk mengadakan sales dan menawarkan harga yang berbaloi untuk pelanggan mereka.

Membeli belah di hujung jari bila-bila masa dan di mana jua

Kempen Revolusi Online

Kempen Revolusi Online ini dimulakan oleh portal membeli-belah online Lazada pada tahun 2012. Ketika itu, kempen jualan murah ini bermula dari 12 Disember sehingga 14 Disember. Kempen “Singles Day” pula dicetuskan oleh syarikat Alibaba dan menjadi kempen membeli-belah terbesar di dunia.

Beli online lebih mudah dan jimat masa

Pada zaman yang serba serbi canggih ni, semua perkara boleh dilakukan dengan menggunakan telefon pintar termasuklah untuk membeli belah. Membeli-belah secara online ni bukan sahaja menjimatkan masa malah menjimatkan tenaga. Kalau dulu kita perlu ke kedai untuk membeli apa sahaja barang tetapi sekarang kita hanya buat pembelian di website dan keesokannya boleh terus dapat barang yang dibeli.

Reen secara peribadi suka beli online nak-nak lagi masa promosi dan masa nak dekat perayaan. Reen ni malas nak keluar masa bulan Ramadhan dan kalau pergi ke kedai mesti tak jumpa yang berkenan. Penat fizikal dan buang masa sahaja.

Qasreena SUPER 10.10

Qasreena juga tak mahu ketinggalan dalam revolusi online ni dan QasreenaLovers juga jangan lepaskan peluang untuk dapatkan tawaran harga menarik kami okay. Untuk SUPER 10.10, kita akan adakan jualan murah dari 10-14 Oktober dan QasreenaLovers boleh lakukan pembelian di website. Dapatkan 10% diskaun untuk koleksi inner snowcap dan baju kurung serta koleksi combo dengan harga bawah RM100. Best kan?Jadi cepat-cepat pergi ke website Qasreena https://www.qasreena.my/

Jumpa di next entri ❤

Categories
Uncategorized

Big Stage 2 berakhir, Gegar Vaganza kembali

Ahad lalu telah berakhirnya Big Stage 2 dengan wakil dari Korea Selatan, Han Byul berjaya merangkul gelaran juara dan Neeta Maneesha dari Malaysia di tempat kedua. Dua peserta ini sememangnya sudah dijangka akan bersaing sengit berikutan prestasi persembahan mereka yang konsisten saban minggu.

Han Byul bersama trofi juara Big Stage
Sumber gambar : Beautifulnara.com

Jumlah markah mereka juga hanya dibezakan dengan peratus undian online dari peminat. Berdasarkan markah yang diberikan juri untuk persembahan mereka pada malam akhir, jelas Han Byul dan Neeta meninggalkan finalis lain.

Han Byul layak juara

Melihat kepada prestasi Han Byul dari minggu pertama, ramai yang sudah meramal beliau akan menjadi juara untuk musim ini. Sejak mempersembahkan lagu Vroom Vroom nyanyian asal Nabila Razali, Han Byul berjaya menarik perhatian peminat Malaysia yang teruja dengan kefasihannya menyanyikan lagu Bahasa Malaysia. Sebaik sahaja beliau diumumkan sebagai juara, muncul juga suara-suara sumbang yang mempertikaikan kemenangannya hanya kerana ramai anak muda Malaysia taksub sangat dengan Kpop.

Alahai, janganlah berfikiran sempit macam itu ya. Dato’ Siti Nurhaliza pon cakap yang dia layak menang kerana kebolehan dan prestasi yang baik sepanjang pertandingan. Netizen yang tak puas hati peserta kegemaran mereka tak menang tu janganlah merungut pula ya. Tidak mendapat gelaran juara tak semestinya tak bagus kan. Tengok sahaja Neeta, Adzrin dan yang lain masing-masing ada kelebihan tersendiri.

Naqiu – peminat teruja

Ahad depan boleh saksikan Naqiu beraksi
Sumber gambar : Gempak.com

Berakhirnya Big Stage kali ini, minggu hadapan akan bermulalah pula Gegar Vaganza 6. Barisan peserta telah diumumkan dan nampaknya bukan calang-calang juga ya peserta kali ini. Paling mendapat perhatian, vokalis kumpulan Boboy, Naqiu yang sudah lama tidak membuat kemunculan di kaca televisyen.

Peminat yang lahir sekitar tahun 90-an termasuklah Reen sangat teruja untuk tengok Naqiu nanti. Semasa di sidang media pengenalan peserta Gegar Vaganza pun peminat terkejut sebab rupa Naqiu ni tak berubah langsung dari zaman Boboy. Makan apa la agaknya ya sampai masih kekal muda remaja.

Okaylah, setakat ini dulu perkongsian Reen untuk kali ini. Jumpa di next entri ❤

p/s : Reen sedih sebenarnya tak dapat tengok Hanbyul dah. Jangan bash Reen okay. Spread LOVE

Categories
Uncategorized

Kopi,biskut kering atau kopi,kek?

Sumber gambar : The Independent UK

Peminat-peminat kopi seantero dunia semalam menyambut Hari Kopi Sedunia dan tweet mengenainya trending di Twitter. Istimewanya kopi sehinggakan ada hari khas untuk peminat tegar kopi merayakannya pada setiap 1hb Oktober.

Kepelbagaian jenis kopi

Kalau ditanya kepada pencinta kopi, pasti mereka boleh senaraikan jenis-jenis kopi yang ada dan dapat membezakan rasa setiap jenis kopi. Reen antara peminat kopi tapi tidaklah tahu semua jenis kopi. Ada Americano, Machiato, Latte, Ekspreso, Cappucino dan macam-macam lagi. Selain dari jenis kopi yang berbeza, cara pembancuhan kopi juga berbeza-beza di luar negara.

Pencuci mulut pelengkap kopi

Penggemar kopi akan melengkapkan minuman kopi mereka dengan pencuci mulut. Kalau di Malaysia, biskut kering adalah snek yang paling sesuai tambahan lagi apabila dinikmati ketika minum petang dan ketika hari hujan. Kopi pekat kaw-kaw, nikmat paling tak terkata. Selain biskut kering, kita juga boleh menikmatinya dengan kek, pie dan donut. Kombinasi rasa kelat dan manis sememangnya memberikan kepuasan kepada penggemar kopi.

Biskut kering dicicah dengan kopi pekat. Terbaik!!!

Dipadankan dengan Carrot Cake. Yummy!!!

Apple pie untuk feeling feeling berada di Eropah

Sumber gambar : Google Images

Terliur pula tengok pencuci mulut yang ada kan. Kepada pembaca, boleh kongsikan kepada Reen juadah yang kalian suka nikmati bersama kopi. Sambil minum kopi, boleh scroll website Qasreena www.qasreena.my dan tengok koleksi-koleksi kami okay 😉. Jumpa di next entri. ❤

 

Categories
Uncategorized

#JusticeForAdib – Teruskan berdoa rakyat Malaysia

Mahkamah Koroner telah memutuskan  kematian anggota bomba yang terbunuh ketika rusuhan di Kuil Sri Mariamman, Muhamad Adib Mohd Kassim adalah disebabkan perbuatan jenayah.

Setelah 41 hari inkues berjalan dengan melibatkan 30 saksi termasuklah beberapa orang pakar dipanggil akhirnya rakyat Malaysia yang mengikuti perkembangan kes ini dapat menarik nafas lega.

#JusticeForAdib trending

Hari ini #JusticeForAdib kembali trending di Twitter dan rata-rata netizen menzahirkan rasa syukur kerana kematian beliau dapat dibela. Kes kematian beliau menjadi isu hangat kerana beliau terkorban angkara rusuhan kaum yang dicetuskan oleh pihak-pihak berkepentingan.

Sumber imej : Harian Metro

Teruskan berdoa

Reen mengajak semua pembaca dan rakyat Malaysia untuk terus mendoakan agar keadilan dapat diberikan terhadap arwah Adib dan Allah memberikan kekuatan kepada seluruh ahli keluarga beliau. Semaikan kedamaian dan jauhi permusuhan kaum. Pray for a better Malaysia.

Jumpa di next entri ❤

Categories
Uncategorized

Jerebu – Banyakkan minum air, kurangkan aktiviti luar

Setiap tahun Malaysia adalah antara negara yang sering terjejas akibat jerebu yang berlaku di negara jiran Indonesia. Sehingga hari semalam, Sri Aman mencatatkan Bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 300 dan dikategorikan dalam bacaan paling bahaya.

Minum air, kurangkan aktiviti luar

Antara usaha yang kita boleh lakukan semasa musim jerebu ini ialah dengan banyakkan minum air masak serta kurangkan aktiviti luar yang boleh mendedahkan kita kepada jerebu. Kita juga dinasihatkan untuk tidak membeli makanan yang dijual di tepi-tepi jalan kerana dalam keadaan jerebu ini kita tidak pasti tahap kebersihannya dan pastinya makanan tersebut telah tercemar.

Topeng muka

Selain itu, kita dinasihatkan untuk memakai topeng muka apabila keluar dari rumah. Topeng muka bertindak untuk melindungi kita daripada menyedut udara yang tidak sihat. Topeng muka yang sesuai dipakai ialah jenis topeng pernafasan N95. Topeng jenis ini berupaya menutup sepenuhnya ruang pernafasan hidung dan mulut. Ia berkebolehan menapis habuk dan debu sehalus 0.3 mikrometer.

Topeng muka N95

Jadi kepada semua QasreenaLovers, jangan lupa amalkan cara di atas untuk mengelakkan masalah kesihatan yang lain timbul. Jumpa di next entri!!!!

Categories
Uncategorized

Pesona Mira Filzah, buah hati rakyat Malaysia

Siapa sahaja yang tidak kenal dengan Mira Filzah. Setiap drama yang dilakonkannya pasti menjadi buah mulut netizen. Drama Sweet Dreams yang baru sahaja tamat siarannya menjadi trending di Twitter setiap kali ditayangkan. Dalam masa yang sama juga, filem Sangkar yang turut dibintangi oleh Mira telah mencapai 10.3 juta penonton dalam tempoh 17 hari tayangan.

Keserasian bersama hero

Drama Lelaki Kiriman Tuhan (LKT), Pujaan Hati Kanda (PJK) dan terbaru Sweet Dreams adalah antara drama yang menjadikan Mira sebagai teraju utama. Keserasian antara Mira Filzah dan hero-heronya antara yang mencuri perhatian. Gandingan Mira dan Remy Ishak dalam LKT dan PJK dilihat sangat menjadi begitu juga dengan Ben Amir dalam Sweet Dreams sehinggakan peminat berharap mereka benar-benar mempunyai hubungan istimewa dalam kehidupan sebenar.

Remy Ishak, Hero Pujaan Hati Kanda

Ben Amir #QashPuteri

Sumber gambar : Instagram Mira Filzah

Raih peminat lelaki dan wanita

Berdasarkan pemerhatian Reen juga, ramai kaum lelaki yang sangat suka dan teruja dengan Mira Filzah. Personaliti Mira yang sopan dan soft spoken membuatkan ramai lelaki yang menaruh hati pada beliau. Apabila ditanya tentang keistimewaan Mira Filzah, sikapnya yang comel dan tidak seperti dibuat-buat itu yang menjadikan Mira Filzah sangat menarik di mata mereka. Bukan sahaja kaum lelaki, golongan wanita juga tidak terkecuali meminati Mira.

Trendsetter

Mira dengan gaya tudung watak Puteri dalam drama Sweet Dreams

Golongan wanita meminati Mira kerana Mira turut dilihat sebagai trendsetter dalam fesyen. Cara berpakaian dan gaya tudung Mira sering menjadi rujukan wanita muda. Sebagai contoh, gaya tudung watak Puteri dalam Sweet Dreams menjadi ikutan anak muda yang sukakan kelainan dan gaya chic.

Berbekalkan imej dan identiti yang positif, kurang terpalit dengan publisiti murahan Mira Filzah kini menjadi buah hati rakyat Malaysia sebagaimana Dato’ Sri Siti Nurhaliza yang sangat disayangi ramai.

p/s : Reen pon peminat Mira Filzah tau 😉

QasreenaLovers juga boleh kongsikan tau sebab korang meminati Mira Filzah. Jumpa di next entri 😘

Categories
Uncategorized

ASPIRASI PILIHAN TUDUNG TERBAIK UNTUK PADANAN PAKAIAN ANDA

Assalamualaikum #qasreenalovers Hi!!! 😘

Mama Reen ada nak kongsi something dekat korang semua. hah nak tau ape? stay tuned guysss 😉

Bagi para wanita yang bertudung tu pastinya korang semua mengalami masalah dalam memilih tudung yang sesuai dengan pemakaian korang kan? haihh Mama Reen pun kalau nak pilih tudung tu nak padankan dengan baju kemain lamaaa oii nasib badan laaa huhuhu ..  Kadang rasa stress pikir tudung mana nak pakai sesuai dengan baju. Pening kepala tu kann pernah sampai tak jadi keluar tauu hmm.. korang pernah tak kena macamni?

” tudung tu salah tudung ni salah ” haihh rasa tak cukup tudung untuk dipakai sebab warna dan jenis tudung yang ada tak sesuai dengan baju dan pakaian kita. Alah biasa lah gegurl mana pernah keluar tak cantik kan kan girls #qasreenalovers 😘 abe dirumah siap sedia okeh! Kena borong tudung barulah nampaknya ni hahaha😂

Sebagai hijabisterr , kebanyakan kita mesti runsing kalau bab bab ” mix and match ” ni kan. Tahukah anda ramai di antara hijabis yang menjadi ‘mangsa fesyen’. Dek kerana terlalu taksub dengan fesyen, segelintir hijabis gagal mengayakan fesyen tudung mereka dengan menarik. haaa Mama Reen taknaklah korang gegurls Mama Reen semua #qasreenalovers tergolong kannn 😚..

so, Mama Reen sediakan tips untuk #qasreenalovers yang pastinya membuatkan korang tampil menarik dan trendy dengan pengayaan hijab dan pakaian yang bersesuaian.

Panduan Pilih Tudung Terbaik sesuai dengan pakaian

(1)Tudung Berwarna Neutral

Tudung berwarna putih menampakkan seorang wanita tampak jernih dan berseri, kalau warna hitam atau beige pula boleh dipadankan dengan pakaian yang ada dalam almari pakaian korang. haaa sama ada pakaian korang berwarna-warni, mempunyai jalur atau semua warna block, ketiga-tiga warna itu tidak pernah salah untuk digayakan dengan pakaian korang. Korang boleh gayakan dengan tudung neutral haa tak perlu nak pikiaq lama lama dah nak tudung warna tu ka warna ni ka. So girls! boleh dikatakan wajib untuk korang memiliki tudung berwarna putih, hitam dan beige ni untuk kesenangan korang okayys

(2)Pilih warna yang lebih cair dan cerah

Sekiranya korang tidak suka memadankan tudung warna yang sama dengan pakaian korang, korang boleh je nak pilih tudung warna yang lebih cerah atau gelap daripada warna pakaian korang, korang juga boleh pilih untuk pakai warna tudung sama dengan warna skirt atau seluar korang, haaa contohnya kalau korang pakai seluar putih dan baju berwarna lain digandingkan dengan tudung yang sama warna dengan seluar korang. Barulah padanan warnanya seimbang hiks



(3)Tudung printed atau bercorak

Takde yang setanding dengan tudung printed atau bercorak yang cantik untuk menjadikan pakaian muslimah korang tampil bergaya dan hebat! kalau korang berani, pakai tudung yang bercorak itu dengan baju bercorak yang berlainan. haaa kalau korang nak selamat lagi, korang boleh gayakan dengan pakaian berwarna yang plain haa kira baju tanpa corak lah. Takdelah nampak serabut sangat kan sebab gandingan bercorak dengan plain memang pasti cantikkkks lah

(4)Tudung berwarna neutral dengan pakaian bercorak

Jika korang benar2 suka memakai pakaian bercorak, korang tidak boleh salah dalam memilih tudung tau! haaa kalau salah gandingkan boleh nampak serabut. Sooo, Korang perlu pilih tudung yang ada warna sama dengan salah satu warna dalam corak pakaian korang, atau korang boleh memilih untuk memakai tudung berwarna neutral seperti putih, hitam dan beige. Jadi, korang tidak perlu pening2 lagi dah dan boleh mula cuba gayakanya daripada sekarang okayy

(5) Gunakan palet warna memadankan warna yang berbeza

Jika korang suka gandingkan warna2 yang berbeza, korang boleh menggunakan mana2 palet warna untuk melihat  warna yang saling melengkapi dengan cara yang terbaik seperti coklat dan hijau, biru dan merah jambu, kuning dan merah juga kelabu dengan ungu. tak usah bimbang lah girls #qasreenalovers sebab warna palet ni sesuai tau cantikss dek mata memandanglah katanya.  Tak jadi masalah bagi korang untuk menggabungkan warna2 kesukaan korang dalam pemakaian lepasni.  Cumanya janganlah sampai semua warna nak dipakai dalam satu masa hahahah atleast padankan dua warna dah cukup untuk dipakai dalam harian kita

Okeylah Mama Reen rasa sampai sini je lah dulu tips dari Mama Reen. see you next time okayy 😘 #qasreenalovers



Categories
Uncategorized

CARA MENGHILANGKAN KESAN KOTORAN PADA PAKAIAN

Assalamualaikum, hi girls!😘 #qasreenalovers

korang pernah tak bila nak basuh tudung je ada lah bendasing2 melekat dekat tudung. ada bekas sambal lah kesan minyak muka lah. Paling bencii bila kesan makeup terlekat dekat tudung. pernah tak kena macamni? hmmm.. Mama Reen rasa nak meraung jahh bila makeup Mama Reen tu meninggalkan kesan dekat tudung Mama Reen. my favourite tudung tuuu you allss .

betul lah dulu dulu nenek Mama Reen penah habaqq tau kalau tudung ni hang toksoh main main lahhh weii sebab tudung susah sangat nak jaga! susah bangett nak tanggalkan kotoran! ye dokk girls?#qasreenalovers .

Girls ni memang suka makeup haa lagilah bila cuaca panas makeup pada muka kita akan pecah minyak then minyak, krim foundation pun melekit pada shawl kita, dan tersangatlah susah untuk hilang bila lepas mencuci betul tak ?

Dulu dulu Mama Reen gunakan tips dari nenek Mama Reen tau haaa macam mana nak hilangkan kesan kotoran seperti kesan makeup pada pakaian kita. haaa nak tau? huhuhu

 

TIPS UNTUK MENGHILANGKAN KESAN MAKEUP PADA PAKAIAN  

                                                             

 

  •  Gunakan sabun mandi untuk menghilangkan kesan kotoran

korang ambil satu ketul sabun mandi dan gosok perlahan-lahan pada tempat yang kotor tu tak kisah la guna tangan atau berus gigi perlahan-lahan tau. Pada kain yang terkena minyak pula korang boleh rendamkan dalam air panas, tapi korang jangan lah basahkan tudung sepenuhnya hahahah korang rendam pada tempat yang ada kesan kotoran aje. lepastu korang angkat dan sapukan bedak supaya ia meresap kesan minyak tersebut terakhirnya sapukan majerin sedikit, biarkan seketika dan korang basuh seperti biasa.

 

  • Gunakan baking soda untuk menghilangkan kesan minyak.

bahan-bahannya ; mangkuk besar/baldi, berus gigi, pencuci baju, pinggan dan baking soda

1) Dalam baldi tu, masukkan pencuci dalam 1/4 penutup dia, air suam dengan baking soda

2) Dalam mangkuk kecil, korang masukkan 1/4 pencuci pinggan baking soda sikit je dalam setengah sudu, and then korang gaul sampai sebati

3) Berus gigi, ambil campuran kat dlm mangkuk kecil tu, korang letak kat kotoran tu, beruskan ia. apabila kelihatan kotoran nya dah hilang, masukkan dalam baldi

4)  korang rendam. lepas 30 minit camtu, korang gosok dekat tempat kotor tadi. dan seterusnya korang keluarkan air dalam baldi, korang masukkan air sejuk..tunggu 10 minit dah boleh  sidai

 

  • Gunakan limau nipis dan belimbing untuk menghilangkan karat

bahan-bahannya ; garam, cuka, sabun mandi, limau dan buah belimbing

Cara 1: korang taburkan garam dekat bahagian yg terkena baju korang dan percikkan cuka juga pada bahagian baju yg terkena karat tu.lepas tu,biarkan seketika dan kemudian korang boleh basuh lah  baju korang seperti biasa guna sabun basuh

Cara 2: Gosok isi limau nipis dekat bahagian yg terkena karat tu dan kemudian korang rendam pakaian tu dalam air garam,biarkan seketika dan kemudian basuh seperti biasa dengan sabun basuh.

Cara 3: sapukan sabun mandi dekat bahagian yang terkena karat hingga menutupi kawasan yg terkena karat  tu.Kemudian korang rendam ke dalam air yg telah diperah limau kasturi dan biarkan seketika  kemudian basuh seperti biasa dengan sabun basuh.

Cara 4: Sental buah belimbing buluh masak dekat bahagian pakaian yg terkena karat lepas tu,korang biarkan seketika kemudian basuh seperti biasa dengan sabun basuh.

 

TIPS MENGHILANGKAN KESAN DEODORANT PADA PAKAIAN

(a)Garam

Kaedah ini dapat membantu korang untuk menghilangkan kesan kotoran lama yang ada pada pakaian korang dan selamat untuk digunakan. Ambil sedikit garam, basahkan kesan kotoran dan sapukan garam di atasnya dan biarkan ia selama 8 hingga 12 jam atau semalaman. kemudian korang basahkan pakaian sekali lagi dan sapukan lebih banyak garam. Seterusnya, gosok sedikit bahagian yang ada kesan tu dan letakkan pada pakaian berkenaan. Last sekali korang masukkan pakaian dalam mesin basuh dan pilih kitaran basuh yg diperlukan. #simpledanmudah

(b)Cuka

Basahkan kesan kotoran degil tu dengan cuka dan biarkan ia semalaman. Cuci pakaian korang seperti biasa. P/s : Kaedah ini boleh digunakan pada pakaian berwarna, fabrik bulu dan kain semulajadi yang lain. Elakkan daripada menggunakan cuka pada pakaian putih kerana pakaian korang boleh menjadi kekuningan.

(c)Jus Lemon

korang boleh menggunakan jus lemon untuk menghilangkan kesan deodoran yang baru. Titiskan beberapa jus lemon pada kesan kotoran and then korang biarkan ia selama lima hingga sepuluh minit. Setelah itu, basuh pakaian korang dalam air suam.

Categories
Uncategorized

TIPS PEMILIHAN PAKAIAN MENGIKUT WARNA KULIT

Assalamualaikum hii fans Mama Reen #qasreenalovers 😊❤

Ok, korang nak tahu tak gara-gara terlalu minat dengan Maya Karin, kita pun beria-ia nak pakai kebaya hijau pucuk pisang supaya nampak serupa macam bintang pujaan kan. Tapiiii masalahnya bila dipakai, kita pula yg nampak macam pokok pisang hahahaha 🤣

Kalau kome semua nak tau sebenarnya kesesuaian baju tu mengikut warna kulit kita tau. haa cuba bayang lah kan kalau kita kulit gelap tapi pakai baju kuning terang tuu.. haaa sesuai tak sesuai ?? haaa baju yang dipakai oleh orang berkulit putih tak semestinya nampak cantik bila dipakai oleh orang yang berkulit sawo matang. Macam orang bercinta, warna kulit dan warna baju pun harus ada chemistry tersendiri tau hahahahaha 😝

Untuk pengetahuan korang semua, pemilihan warna yang tepat akan memberikan korang ;

  • Warna kulit yang lebih cerah
  • Mata terlihat lebih indah
  • Bagi yang freehair terlihat lebih bercahaya
  • Yang berhijab nampak lagi anggun
  • Yang berbadan besar terlihat kurus

And then pemilihan warna yang kurang tepat pula akan memberikan

korang;

  • kulit terlihat lebih gelap dan kusam
  • gigi korang kelihatan kuning
  • saiz badan lebih terserlah

so guys #qasreenalovers! Mama Reen nak kasi sembang sikit. Tips Pemilihan Pakaian Mengikut Warna Kulit ;

 

(1) Kulit Gelap

Ramai wanita berkulit eksotik atau berkulit gelap kurang keyakinan diri apabila memilih warna yang sama sahaja.Sebenarnya korang perlu memilih warna yang sesuai untuk kelihatan cantik dan menawan. Sebaiknya korang perlu kenakan busana berwarna tanah yang lebih lembut dan warna-warna premier seperti hitam, putih, biru lembut, merah, pink tua, kuning atau lemon untuk kelihatan lebih cerah. Dan korang perlu menghindari warna busana yang terlalu kontra dengan warna kulit seperti warna turquoise, hitam, hijau daun, kuning lembut, rose dan pastel lembut.

 

(2)Kulit kuning langsat

Wanita yang berkulit kuning langsat akan kelihatan lebih menarik apabila mengenakan warna-warna tropis seperti hijau, merah dan biru. Selain itu, warna jingga dan kuning juga akan membuatkan korang kelihatan lebih fashionable. Korang juga akan kelihatan terserlah jika gabungan warna terang dan gelap digabungkan seperti  putih + hitam, navy + merah jambu.

 

(3)Kulit Sawo Matang

Untuk wanita yang berkulit sawo matang sangat disarankan untuk memilih pakaian bewarna ungu, maroon dan silver. Untuk yang berkulit agak kecoklatan, sangat sesuai digandingkan dengan warna terang dan gelap yang tampak lagi mewah. Agar kelihatan lebih menonjol, warna lain yang sesuai adalah burgundy, beige dan navy. Hindari memakai pakaian yang berwarna merah dan coklat gelap kerana ianya tidak sesuai untuk orang yang berkulit sawo matang. Paling penting, jangan sesekali memakai warna hijau lumut, hijau zaitun dan coklat gelap kerana  ia akan membuatkan kulit korang lebih kusam.

    
(4)Kulit putih

Bagi mereka yang memiliki  kulit putih tentunya memudahkan korang dalam pemilihan warna pakaian, namun sebenarnya korang akan terlihat elegan saat mengenakan warna pakaian lembut seperti warna pastel. Korang juga pasti kelihatan lebih cantik dan comel jika memakai pakaian yang berwarna terang dan bercorak batik kerana warna tersebut akan membuatkan korang terlihat sangat menarik dan rileks sahaja. Sebagai tambahan, kepada orang yang berkulit putih perlu hindari warna purple lilac kerana warna lilac akan menampakkan kulit korang lebih pucat dan tiada tarikan kontra.

Categories
Uncategorized

Tampil Berkeyakinan dengan Belle Palazo by Qasreena

Assalamualaikum dan Hai semua QasreenaLovers, 😍😍

Kali ni Mama Reen nak kongsi dengan korang tentang koleksi Belle Palazo dari Qasreena. Sebelum tu, Mama Reen nak share la sikit macam mana fesyen seluar Palazo ni boleh muncul dan jadi trend sekarang.

Kemunculan Palazo

Palazo mula popular pada hujung 1960 dan awal 1970 an dan sering dipakai ketika musim panas di negara-negara Barat. Ketika itu, terdapat beberapa restoran mewah yang melarang golongan wanita memakai seluar dari memasuki premis mereka. Disebabkan itu, terdapat golongan wanita yang cuba untuk tidak mempedulikan larangan tersebut dengan memakai seluar jenis palazo.



Palazo Sesuai Ketika Cuaca Panas

Malaysia memang tidak mengalami musim panas tapi kita punya cuaca panas dan lembap. Kalau datang masa cuaca panas, ha MasyaAllah!!!Semasa cuaca panas, pemilihan pakaian sangatlah penting. Rekaan palazo kembang dari pinggang hingga buku lali. Ciri-cirinya yang longgar dan fabrik kembang yang digunakan membuatkan palazo selesa dipakai ketika cuaca panas.

Wanita Bekerjaya, Menghadiri Temuduga

Palazo sangat sesuai untuk dipakai untuk ke pejabat kerana rekaannya yang semi casual. Bagi yang ingin menghadiri temuduga, palazo juga adalah pilihan yang terbaik dan akan menyerlahkan lagi keterampilan korang. Penampilan korang akan mempengaruhi first impression bakal majikan tau.

 

Belle Palazo by Qasreena

 

Jadi, korang dah tahu lebih lanjut pasal palazo kan, sekarang ni Mama Reen kongsi dengan korang Belle Palazo yang ada semua kriteria palazo yang Mama Reen duk cerita tadi. Belle Palazo ni ada 5 warna yang memang mengancam. Sekarang kita tengah buat combo sales tau. Pastikan korang tak terlepas sales ni ye. 😍🤗