Jerebu – Banyakkan minum air, kurangkan aktiviti luar

Setiap tahun Malaysia adalah antara negara yang sering terjejas akibat jerebu yang berlaku di negara jiran Indonesia. Sehingga hari semalam, Sri Aman mencatatkan Bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 300 dan dikategorikan dalam bacaan paling bahaya.

Minum air, kurangkan aktiviti luar

Antara usaha yang kita boleh lakukan semasa musim jerebu ini ialah dengan banyakkan minum air masak serta kurangkan aktiviti luar yang boleh mendedahkan kita kepada jerebu. Kita juga dinasihatkan untuk tidak membeli makanan yang dijual di tepi-tepi jalan kerana dalam keadaan jerebu ini kita tidak pasti tahap kebersihannya dan pastinya makanan tersebut telah tercemar.

Topeng muka

Selain itu, kita dinasihatkan untuk memakai topeng muka apabila keluar dari rumah. Topeng muka bertindak untuk melindungi kita daripada menyedut udara yang tidak sihat. Topeng muka yang sesuai dipakai ialah jenis topeng pernafasan N95. Topeng jenis ini berupaya menutup sepenuhnya ruang pernafasan hidung dan mulut. Ia berkebolehan menapis habuk dan debu sehalus 0.3 mikrometer.

Topeng muka N95

Jadi kepada semua QasreenaLovers, jangan lupa amalkan cara di atas untuk mengelakkan masalah kesihatan yang lain timbul. Jumpa di next entri!!!!