Categories
Uncategorized

ASPIRASI PILIHAN TUDUNG TERBAIK UNTUK PADANAN PAKAIAN ANDA

Assalamualaikum #qasreenalovers Hi!!! 😘

Mama Reen ada nak kongsi something dekat korang semua. hah nak tau ape? stay tuned guysss 😉

Bagi para wanita yang bertudung tu pastinya korang semua mengalami masalah dalam memilih tudung yang sesuai dengan pemakaian korang kan? haihh Mama Reen pun kalau nak pilih tudung tu nak padankan dengan baju kemain lamaaa oii nasib badan laaa huhuhu ..  Kadang rasa stress pikir tudung mana nak pakai sesuai dengan baju. Pening kepala tu kann pernah sampai tak jadi keluar tauu hmm.. korang pernah tak kena macamni?

” tudung tu salah tudung ni salah ” haihh rasa tak cukup tudung untuk dipakai sebab warna dan jenis tudung yang ada tak sesuai dengan baju dan pakaian kita. Alah biasa lah gegurl mana pernah keluar tak cantik kan kan girls #qasreenalovers 😘 abe dirumah siap sedia okeh! Kena borong tudung barulah nampaknya ni hahaha😂

Sebagai hijabisterr , kebanyakan kita mesti runsing kalau bab bab ” mix and match ” ni kan. Tahukah anda ramai di antara hijabis yang menjadi ‘mangsa fesyen’. Dek kerana terlalu taksub dengan fesyen, segelintir hijabis gagal mengayakan fesyen tudung mereka dengan menarik. haaa Mama Reen taknaklah korang gegurls Mama Reen semua #qasreenalovers tergolong kannn 😚..

so, Mama Reen sediakan tips untuk #qasreenalovers yang pastinya membuatkan korang tampil menarik dan trendy dengan pengayaan hijab dan pakaian yang bersesuaian.

Panduan Pilih Tudung Terbaik sesuai dengan pakaian

(1)Tudung Berwarna Neutral

Tudung berwarna putih menampakkan seorang wanita tampak jernih dan berseri, kalau warna hitam atau beige pula boleh dipadankan dengan pakaian yang ada dalam almari pakaian korang. haaa sama ada pakaian korang berwarna-warni, mempunyai jalur atau semua warna block, ketiga-tiga warna itu tidak pernah salah untuk digayakan dengan pakaian korang. Korang boleh gayakan dengan tudung neutral haa tak perlu nak pikiaq lama lama dah nak tudung warna tu ka warna ni ka. So girls! boleh dikatakan wajib untuk korang memiliki tudung berwarna putih, hitam dan beige ni untuk kesenangan korang okayys

(2)Pilih warna yang lebih cair dan cerah

Sekiranya korang tidak suka memadankan tudung warna yang sama dengan pakaian korang, korang boleh je nak pilih tudung warna yang lebih cerah atau gelap daripada warna pakaian korang, korang juga boleh pilih untuk pakai warna tudung sama dengan warna skirt atau seluar korang, haaa contohnya kalau korang pakai seluar putih dan baju berwarna lain digandingkan dengan tudung yang sama warna dengan seluar korang. Barulah padanan warnanya seimbang hiks



(3)Tudung printed atau bercorak

Takde yang setanding dengan tudung printed atau bercorak yang cantik untuk menjadikan pakaian muslimah korang tampil bergaya dan hebat! kalau korang berani, pakai tudung yang bercorak itu dengan baju bercorak yang berlainan. haaa kalau korang nak selamat lagi, korang boleh gayakan dengan pakaian berwarna yang plain haa kira baju tanpa corak lah. Takdelah nampak serabut sangat kan sebab gandingan bercorak dengan plain memang pasti cantikkkks lah

(4)Tudung berwarna neutral dengan pakaian bercorak

Jika korang benar2 suka memakai pakaian bercorak, korang tidak boleh salah dalam memilih tudung tau! haaa kalau salah gandingkan boleh nampak serabut. Sooo, Korang perlu pilih tudung yang ada warna sama dengan salah satu warna dalam corak pakaian korang, atau korang boleh memilih untuk memakai tudung berwarna neutral seperti putih, hitam dan beige. Jadi, korang tidak perlu pening2 lagi dah dan boleh mula cuba gayakanya daripada sekarang okayy

(5) Gunakan palet warna memadankan warna yang berbeza

Jika korang suka gandingkan warna2 yang berbeza, korang boleh menggunakan mana2 palet warna untuk melihat  warna yang saling melengkapi dengan cara yang terbaik seperti coklat dan hijau, biru dan merah jambu, kuning dan merah juga kelabu dengan ungu. tak usah bimbang lah girls #qasreenalovers sebab warna palet ni sesuai tau cantikss dek mata memandanglah katanya.  Tak jadi masalah bagi korang untuk menggabungkan warna2 kesukaan korang dalam pemakaian lepasni.  Cumanya janganlah sampai semua warna nak dipakai dalam satu masa hahahah atleast padankan dua warna dah cukup untuk dipakai dalam harian kita

Okeylah Mama Reen rasa sampai sini je lah dulu tips dari Mama Reen. see you next time okayy 😘 #qasreenalovers



Categories
Uncategorized

CARA MENGHILANGKAN KESAN KOTORAN PADA PAKAIAN

Assalamualaikum, hi girls!😘 #qasreenalovers

korang pernah tak bila nak basuh tudung je ada lah bendasing2 melekat dekat tudung. ada bekas sambal lah kesan minyak muka lah. Paling bencii bila kesan makeup terlekat dekat tudung. pernah tak kena macamni? hmmm.. Mama Reen rasa nak meraung jahh bila makeup Mama Reen tu meninggalkan kesan dekat tudung Mama Reen. my favourite tudung tuuu you allss .

betul lah dulu dulu nenek Mama Reen penah habaqq tau kalau tudung ni hang toksoh main main lahhh weii sebab tudung susah sangat nak jaga! susah bangett nak tanggalkan kotoran! ye dokk girls?#qasreenalovers .

Girls ni memang suka makeup haa lagilah bila cuaca panas makeup pada muka kita akan pecah minyak then minyak, krim foundation pun melekit pada shawl kita, dan tersangatlah susah untuk hilang bila lepas mencuci betul tak ?

Dulu dulu Mama Reen gunakan tips dari nenek Mama Reen tau haaa macam mana nak hilangkan kesan kotoran seperti kesan makeup pada pakaian kita. haaa nak tau? huhuhu

 

TIPS UNTUK MENGHILANGKAN KESAN MAKEUP PADA PAKAIAN  

                                                             

 

  •  Gunakan sabun mandi untuk menghilangkan kesan kotoran

korang ambil satu ketul sabun mandi dan gosok perlahan-lahan pada tempat yang kotor tu tak kisah la guna tangan atau berus gigi perlahan-lahan tau. Pada kain yang terkena minyak pula korang boleh rendamkan dalam air panas, tapi korang jangan lah basahkan tudung sepenuhnya hahahah korang rendam pada tempat yang ada kesan kotoran aje. lepastu korang angkat dan sapukan bedak supaya ia meresap kesan minyak tersebut terakhirnya sapukan majerin sedikit, biarkan seketika dan korang basuh seperti biasa.

 

  • Gunakan baking soda untuk menghilangkan kesan minyak.

bahan-bahannya ; mangkuk besar/baldi, berus gigi, pencuci baju, pinggan dan baking soda

1) Dalam baldi tu, masukkan pencuci dalam 1/4 penutup dia, air suam dengan baking soda

2) Dalam mangkuk kecil, korang masukkan 1/4 pencuci pinggan baking soda sikit je dalam setengah sudu, and then korang gaul sampai sebati

3) Berus gigi, ambil campuran kat dlm mangkuk kecil tu, korang letak kat kotoran tu, beruskan ia. apabila kelihatan kotoran nya dah hilang, masukkan dalam baldi

4)  korang rendam. lepas 30 minit camtu, korang gosok dekat tempat kotor tadi. dan seterusnya korang keluarkan air dalam baldi, korang masukkan air sejuk..tunggu 10 minit dah boleh  sidai

 

  • Gunakan limau nipis dan belimbing untuk menghilangkan karat

bahan-bahannya ; garam, cuka, sabun mandi, limau dan buah belimbing

Cara 1: korang taburkan garam dekat bahagian yg terkena baju korang dan percikkan cuka juga pada bahagian baju yg terkena karat tu.lepas tu,biarkan seketika dan kemudian korang boleh basuh lah  baju korang seperti biasa guna sabun basuh

Cara 2: Gosok isi limau nipis dekat bahagian yg terkena karat tu dan kemudian korang rendam pakaian tu dalam air garam,biarkan seketika dan kemudian basuh seperti biasa dengan sabun basuh.

Cara 3: sapukan sabun mandi dekat bahagian yang terkena karat hingga menutupi kawasan yg terkena karat  tu.Kemudian korang rendam ke dalam air yg telah diperah limau kasturi dan biarkan seketika  kemudian basuh seperti biasa dengan sabun basuh.

Cara 4: Sental buah belimbing buluh masak dekat bahagian pakaian yg terkena karat lepas tu,korang biarkan seketika kemudian basuh seperti biasa dengan sabun basuh.

 

TIPS MENGHILANGKAN KESAN DEODORANT PADA PAKAIAN

(a)Garam

Kaedah ini dapat membantu korang untuk menghilangkan kesan kotoran lama yang ada pada pakaian korang dan selamat untuk digunakan. Ambil sedikit garam, basahkan kesan kotoran dan sapukan garam di atasnya dan biarkan ia selama 8 hingga 12 jam atau semalaman. kemudian korang basahkan pakaian sekali lagi dan sapukan lebih banyak garam. Seterusnya, gosok sedikit bahagian yang ada kesan tu dan letakkan pada pakaian berkenaan. Last sekali korang masukkan pakaian dalam mesin basuh dan pilih kitaran basuh yg diperlukan. #simpledanmudah

(b)Cuka

Basahkan kesan kotoran degil tu dengan cuka dan biarkan ia semalaman. Cuci pakaian korang seperti biasa. P/s : Kaedah ini boleh digunakan pada pakaian berwarna, fabrik bulu dan kain semulajadi yang lain. Elakkan daripada menggunakan cuka pada pakaian putih kerana pakaian korang boleh menjadi kekuningan.

(c)Jus Lemon

korang boleh menggunakan jus lemon untuk menghilangkan kesan deodoran yang baru. Titiskan beberapa jus lemon pada kesan kotoran and then korang biarkan ia selama lima hingga sepuluh minit. Setelah itu, basuh pakaian korang dalam air suam.