Apa itu Gender Stereotypes?

Apa itu Gender Stereotypes?

Assalamualaikum semua fans Mama Reen #qasreenalovers !!🤗

Kali ni Mama Reen nak berceloteh sikit berkaitan isu yang jarang orang ambil perhatian.. 😎 Haaa jangan serius2 sangat kita hadam ilmu sikit…hihi.. Mama Reen nak tanya korang tau tak apa itu gender stereotypes?? ada yang tak tau kan.. haa mehh Mama Reen bagi tahu..

Gender Stereotypes ni adalah perkara biasa, ianya kadang tentang kanak-kanak perempuan dan kanak-kanak lelaki. Walaupun ini mungkin berubah untuk masyarakat yang berlainan, stereotaip jantina wujud di mana-mana. Stereotypes membawa kepada diskriminasi dan ketidaksamaan. Mereka boleh menurunkan keyakinan seseorang, menghadkan aspirasi dan menghentikan seseorang daripada mencapai potensi mereka. Stereotypes jantina adalah idea, mesej dan imej yang terlalu banyak membayangkan tentang perbezaan antara lelaki dan wanita. Ini terjadi mungkin disebabkan masyarakat telah memberikan makna dan nilai kepada mereka.

Korang tau tak beza ‘Seks’ atau ‘jantina’? 🤔
Walaupun ‘seks’ seseorang didasarkan pada ciri biologi mereka, seperti hormon dan anatomi fizikal. ‘Jantina’ pula merujuk kepada peranan, norma dan jangkaan yang dipelajari oleh seseorang kerana seks mereka.

Apabila kita katakan …

“Gadis hanya suka …”
“Anak lelaki sentiasa pergi …”
“Gadis lebih baik di …”
“Anak lelaki secara semula jadi tahu bagaimana …”

… kita bercakap tentang jantina, dan kita mempersembahkan stereotaip ini sebagai ‘fakta’ – bukannya mempertimbangkan bukti sebenar, atau bakat atau kepentingan anak individu.Gender Stereotypes membuat generalisasi, andaian dan pertimbangan mengenai keperibadian, tingkah laku, rupa, kemahiran dan kepentingan kanak-kanak. Kanak-kanak mendapat rawatan yang berbeza, belajar perkara yang berbeza, mempunyai akses yang tidak sama kepada peluang, dan mula mengembangkan pemahaman mereka sendiri tentang apa yang dibatasi dan kemampuan mereka. Sebagai contoh, jika anda tidak pernah fikir untuk mencadangkan kelas tarian kepada anak anda, atau ragbi kepada anak perempuan anda, ia akan mengehadkan peluang yang mereka anggap tersedia kepada mereka.

Apabila lelaki diberitahu untuk “Jadi kuat” kerana kalau mereka selalu mengungkapkan rasa kesedihan, atau gadis-gadis dipanggil sebagai “bossy” kerana menjadi tegas, jadi mereka belajar bagaimana mereka dapat jangkakan apa yang akan berlaku pada masa akan datang.

Perkara-perkara bahasa, dan gender stereotypes di zaman kanak-kanak ‘berkembang’ ke dalam sikap orang dewasa – 21% orang Australia yang dikaji percaya wanita “menjadi terlalu lantang”, dan satu daripada empat orang percaya lelaki menjadi pemimpin politik yang lebih baik.

Oleh sebab itu, kesaksamaan gender mewujudkan masyarakat yang lebih adil, lebih bahagia dan makmur. Tidak ada ‘persamaan’ yang berasal dari stereotype jantina kecuali mereka mengehadkan peluang untuk lelaki dan perempuan, lelaki dan wanita.

So, korang camna?  Gender Stereotypes ada tak di sekeliling korang? Mama Reen rasa ramai yang tak perasan benda tu dah wujud tanpa kita sedar.. Lepas ni korang dah tau kan? Boleh la tolak sekeras-kerasnya Gender Stereotypes ni, moga hidup kita lebih adil, bahagia dan makmur. 😊

Koleksi Baju Melayu dan Cardress by Qasreena

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *