Categories
Uncategorized

Mix and Match Outfits

Assalamualaikum #qasreenalover  semua,. ..😘😘

Kali ni Mama Reen nak kongsi pula sikit sebanyak tentang mix and match outfits iaitu padanan pakaian mengikut suka hati hahaha 😂 . Ok, mix and match ni akan menampakkan seseorang itu Simple & Elegan. Betul tak ?😉😉😉.

Korang mesti rimas dan tak selesa kan setiap hari nak kena pakai benda yang sama, hrmmm tapi dengan adanya perkataan mix and match outfits ni, korang jangan risau kalau  pakai baju campur-campur pun nampak cantik ape, tapi nak padankan baju pun kene tengok atas pakaian jugak gais, hahaha jangan main hentam je kan tak pasal-pasal jadi kek lapis, kalau kek lapis betul tak pe boleh juga makan, ini makan tak dapat malu yang dapat, sebab apa? sebab kene kutuk hahaha… 🤔🤔

Korang perlu pilih pakaian berwarna cerah yang sesuai dengan musim tau. Okay, sekarang kan musim tak menentu, kejap hujan, kejap panas. So,kalau sebut tentang hujan ni pasti ramai yang pakai sweater betul tak? sweater juga sangat berguna untuk menghangatkan badan korang, tapi sekarang tak kira dah musim ape tren sekarang padanan sweater boleh dipakai bila-bila masa👍👍👍.




BACA YE👇👇;

(1) Korang cuba padankan sweater dengan seluar jean dan padankan dengan topi, agar tak nampak membosankan dengan penampilan korang.

(2) Untuk ke pejabat korang boleh pakai sweater juga,Why not kan!! korang boleh padankan kemeja serta sweater sebagai outer-nya, and boleh guna juga chino pants serta high heels agar nampak lagi menonjol penampilan korang.

(3) Untuk tampil girly menggunakan sweater? boleh jew korang boleh kombinasikan flowers print sweater, flare skirt, flat shoes, and this match perfectly, you can try dear. 😍😍

(4) Siapa cakap cardigan dah lapuk dek zaman hah!! jangan salah nilai ok, walaupun tak popular denim atau pun bomber jacket, outfits yang satu ni tak akan pernah hilang dari para pencinta fashion tau. Terbukti cardigan tetap menjadi salah satu outfits yang akan dipilih ketika korang ingin bergaya santai dan tak terlalu over. Cardigan dengan gayanya yang simple dan tak panas boleh dipakai sebagai alas  luaran baju.

                                            

                                  Airis Cardress                                      Batrisya Cardress                               Jasmin Cardress

Categories
Uncategorized

8 Cara Rasulullah Berniaga Yang Boleh Kita Contohi

Assalamualaikum #qasreenalover..😘😘 Memandangkan hari ni adalah hari Jumaat iaitu hari penghulu hari mama Reen nak kongsi 8 cara Rasulluah berniaga yang you alls boleh contohi.. Haa moga ilmu kali ini bermanfaat pada semua..

Semua orang tau kan apa pekerjaan Rasullullah kan? Kalau ada yang kurang tau meh mama Reen cerita sikit.. Rasulullah adalah seorang ahli perniagaan yang hebat. Pada suatu ketika di waktu berniaga, Rasulullah telah memperoleh keuntungan lebih dari usahawan-usahawan lain dalam rombongan yang sama. Oleh kerana kehebatan Rasulullah saw dalam perniagaan, Baginda berjumpa dengan isterinya, Siti Khadijah (yang juga seorang usahawan unggul) ketika berumur 25 tahun. Haa korang yang berniaga tu mana tau kot2 nanti jumpa jodoh macam Rasulluah kan2..Cewahh berangan…hihi..Tak salah nak berangan.. Jadilah seperti Rasulluah amalannya moga kita dapat mengikuti sunnahnya..



 

Contohi Rasulullah dengan 8 cara beliau menguruskan perniagaan iaitu:

Categories
Uncategorized

Bagaimana Personaliti Membentuk Keyakinan Diri Seseorang ?

Assalamualaikum lovers Mama Reen 🤗 #qasreenalovers #qasmenlovers

Mama Reen nak share benda penting ni ! BAGAIMANA PERSONALITI MEMBENTUK KEYAKINAN DIRI SESEORANG ? halahhhh senang jelah topik ni !! ewahhhhh 🤔 yeke kacang goreng je title ni ? nak tahu ? jom kita teroka 😎



Apa guna berwajah ayu dan berupa taman , tapi personaliti diri tak menawan  😲 ? haa kome semua tau tak apa maksud PERSONALITI tu ? oklahhh Mama Reen kasi tau .. Personaliti bermaksud keperibadian dan perwatakan seseorang ..  haa apa pulak kena mengena dengan topik harini ? ehhhh mestilah kena mengena! cuba awokk semua bayangkan , kalau kita jumpa dengan orang yang berpersonaliti yang baik , haaa mesti aura positif dia terbawak bawak kannn 😚🤩 .. Ha apa pulak kalau sebaliknyaa ??? haihh paham2 la kann 🤭

tiba tiba Mama Reen teringat duluu cikgu Mama Reen pernah kata ” orang yang berpersonaliti hebat dia akan membuatkan orang lain berasa hebat bila berada dekat dengan orang tu “😍

Nak lebih yakin ? Tak mahu di pandang rendah ? Okay lets start 😜 !!

1) Berhenti bandingkan kelebihan orang dengan kelemahan diri sendiri .

Kenapa lemah dan tak yakin dengan kekuatan diri sendiri ? ” alah dia lagi cantik , dia lagi bagus ” hmm ..  Akhirnya , kita pasti rasa kurang yakin dengan diri sendiri . haihh🤔 sepatutnya kann !! Apabila kita dah jumpa satu kekurangan , kita cuba pulak ubah untuk jadi lebih baikk . apa salahnya kan ? Kelebihan patutnya dipadankan dengan kelebihan juga tau 🤪. Malah , sepatutnya dijadikan kelebihan sebagai pemangkin semangat kitaa untuk bangkit !! haaa ada macam gaya PM dokk ? 🤣hahaha Mama Reen pun nak selit jugokkk lah hihihi 🤭.. bak kata doktor kan , ” Otak manusia belajar melalui imitasi dan repitasi ” Jadi ,kalau kita nampak sesuatu kelebihan pada orang lain , tiru dan ulang sampai kita pun sama-sama ada kelebihan itu . Tak rugi tau ! Belum cuba belum tau ! Baru semangottt !😁

 

2)Sentiasa berfikiran positif

Positif?? yupp! haa spread positivity laaa orang kata! Bukan sikit2 ehhhh not biasa biasa tapii ! biar pikir positif tu kalah gunung lahh 🤣 sebab apa ?? berfikiran positif akan membantu diri kita tetap yakin dengan diri kita sendiri👍😎  ha buekpo laa ekaw buang maso pikir yang buruk2 !! So! Dengan yakin , sila buang negatvity okayy ! #qasreenalovers #qasmenlovers 🤗 Buanglah pikiran negatif tu sebabnya akan merugikan diri kita sendiri jugakk . Dengan membiasakan berpikir positif maka hati dan perbuatan kita akan ikut menyeimbangi pikiran kita, sehingga pikiran, hati dan perilaku kita pun akan spread positif kalau dah terbiasa 😜

3)Bersyukur dengan apa yang ada

Alhamdulillah 🙂Bila dipikir2 balikkan . Sepatutnya kita bersyukur tau sebab apa ? Cuba fikir sejenak .. dekat luar sana pasti ramai lagi yang lebih memerlukan .. tapi kita ? haaa 🤭 Inilah sebabnya mengapa rasa bersyukur tu sangat penting apabila ingin membina keyakinan diri ! sebab … ianya memfokuskan perhatian kita kepada menghargai apa yang ada sekarang 😁 . Rasa syukur nii memberi inspirasi kepada kita supaya berani menuju kejayaan yang seterusnya lebih dan lebih lagi 👍 lain pulakkk kalau sebaliknya .. kalau kita berfokus pada benda yang takde dalam genggaman kita , ia akan menjadikan fikiran kita jadi sempit . haaa , time tulah kita nampak betul-betul lebih kecil .. sebab apa ? berjalan dengan bahu yang membongkok yang memberikan imej ‘kesian saya’.kikiki🤪 jadi ? padiaa nak buat ni ?? haa ! Berdiri tegak dan berjalan dengan yakin serta bersyukurlah dengan apa yang ada ! Cukup perfect syarat2 tu awokks semua akan dapat menarik perhatian orang dan peluang yang sewajarnya lahh ! pasti 100%😘

LAST BUT NOT LEAST 🎉✨Berasa yakin pada diri tak bermakna yang kita tidak akan sesekali merasa gementar . Takkan laa kalau nak buat  membuat pembentangan besar atau beri ucapan tak rasa gementaqq langsung .. haihhh tipuu ! Waktu zaman Mama Reen ngurat cuben dulu pun gementaqqq tau !! oppss🤣🤭 , itu tanda yang merisaukan . Apa orang putih kata ? FEELING ?? hahaha 😋 Sebenarnya , rasa gelisah dan takut tetap dan pasti dialami dalam setiap situasi . haaa , yang perlu kita lakukan ialah menanganinya dengan yakin !! bahawa kita pasti boleh buat ! BELUM CUBA BELUM TAUU !😚 huhuhu

oklah , Mama Reen ada kerja ni . Mama Reen chaw dulu ! byebye gegirls #qasreenalovers boboys #qasmenlovers ❤❤❤

New Edition by Qasreena- Belle Palazo

 

Categories
Uncategorized

Apa itu Gender Stereotypes?

Assalamualaikum semua fans Mama Reen #qasreenalovers !!🤗

Kali ni Mama Reen nak berceloteh sikit berkaitan isu yang jarang orang ambil perhatian.. 😎 Haaa jangan serius2 sangat kita hadam ilmu sikit…hihi.. Mama Reen nak tanya korang tau tak apa itu gender stereotypes?? ada yang tak tau kan.. haa mehh Mama Reen bagi tahu..

Gender Stereotypes ni adalah perkara biasa, ianya kadang tentang kanak-kanak perempuan dan kanak-kanak lelaki. Walaupun ini mungkin berubah untuk masyarakat yang berlainan, stereotaip jantina wujud di mana-mana. Stereotypes membawa kepada diskriminasi dan ketidaksamaan. Mereka boleh menurunkan keyakinan seseorang, menghadkan aspirasi dan menghentikan seseorang daripada mencapai potensi mereka. Stereotypes jantina adalah idea, mesej dan imej yang terlalu banyak membayangkan tentang perbezaan antara lelaki dan wanita. Ini terjadi mungkin disebabkan masyarakat telah memberikan makna dan nilai kepada mereka.

Korang tau tak beza ‘Seks’ atau ‘jantina’? 🤔
Walaupun ‘seks’ seseorang didasarkan pada ciri biologi mereka, seperti hormon dan anatomi fizikal. ‘Jantina’ pula merujuk kepada peranan, norma dan jangkaan yang dipelajari oleh seseorang kerana seks mereka.

Apabila kita katakan …

“Gadis hanya suka …”
“Anak lelaki sentiasa pergi …”
“Gadis lebih baik di …”
“Anak lelaki secara semula jadi tahu bagaimana …”

… kita bercakap tentang jantina, dan kita mempersembahkan stereotaip ini sebagai ‘fakta’ – bukannya mempertimbangkan bukti sebenar, atau bakat atau kepentingan anak individu.



Gender Stereotypes membuat generalisasi, andaian dan pertimbangan mengenai keperibadian, tingkah laku, rupa, kemahiran dan kepentingan kanak-kanak. Kanak-kanak mendapat rawatan yang berbeza, belajar perkara yang berbeza, mempunyai akses yang tidak sama kepada peluang, dan mula mengembangkan pemahaman mereka sendiri tentang apa yang dibatasi dan kemampuan mereka. Sebagai contoh, jika anda tidak pernah fikir untuk mencadangkan kelas tarian kepada anak anda, atau ragbi kepada anak perempuan anda, ia akan mengehadkan peluang yang mereka anggap tersedia kepada mereka.

Apabila lelaki diberitahu untuk “Jadi kuat” kerana kalau mereka selalu mengungkapkan rasa kesedihan, atau gadis-gadis dipanggil sebagai “bossy” kerana menjadi tegas, jadi mereka belajar bagaimana mereka dapat jangkakan apa yang akan berlaku pada masa akan datang.

Perkara-perkara bahasa, dan gender stereotypes di zaman kanak-kanak ‘berkembang’ ke dalam sikap orang dewasa – 21% orang Australia yang dikaji percaya wanita “menjadi terlalu lantang”, dan satu daripada empat orang percaya lelaki menjadi pemimpin politik yang lebih baik.

Oleh sebab itu, kesaksamaan gender mewujudkan masyarakat yang lebih adil, lebih bahagia dan makmur. Tidak ada ‘persamaan’ yang berasal dari stereotype jantina kecuali mereka mengehadkan peluang untuk lelaki dan perempuan, lelaki dan wanita.

So, korang camna?  Gender Stereotypes ada tak di sekeliling korang? Mama Reen rasa ramai yang tak perasan benda tu dah wujud tanpa kita sedar.. Lepas ni korang dah tau kan? Boleh la tolak sekeras-kerasnya Gender Stereotypes ni, moga hidup kita lebih adil, bahagia dan makmur. 😊

Koleksi Baju Melayu dan Cardress by Qasreena