Pemilihan Warna Pakaian Untuk Digayakan

PEMILIHAN WARNA PAKAIAN

Basic things yang perlu anda tahu dalam pemilihan pakaian ialah memilih warna yang sesuai dengan kulit. Sekiranya anda berkulit cerah pastilah mudah memilih warna pakaian yang sesuai, tetapi bagaimana jika anda memiliki kulit berwarna gelap? Jadi sekarang, semak tips yang Mama Reen share ni supaya anda tidak salah memilih warna.

  • Jika anda berkulit cerah (putih) jangan sesekali mengenakan warna-warna pastel seperti coklat muda, biru muda atau pink.
  • Jika anda berkulit kuning langsat, warna yang terbaik ialah warna-warna tropika seperti jingga, hijau, merah, kuning dan biru.
  • Jika anda berkulit sawo matang pilihlah warna ungu, oren atau merah hati agar anda kelihatan lebih menarik.
  • Jika anda berkulit gelap, warna-warna tanah yang lembut merupakan pilihan yang tepat untuk anda.
Rania Blouse by Qasreena Malaysia

JANGAN LUPA

Sesuaikan warna dengan karakter. Kalau anda ingin menyerlahkan sifat feminin, pakailah pakaian yang terdiri daripada warna-warna pastel. Sebaliknya, jika ingin ingin menarik perhatian orang ramai, pilih pakaian yang berwarna terang.Untuk menghadiri majlis formal, warna pakaian bagaimana yang sesuai untuk digayakan? Bagi majlis formal , haruslah megikut etika code majlis atau megenakan padanan yang sopan tetapi begaya. Dari segi pemilihan warna, anda boleh megunakan earth colour dan di kombinasi dengan warna-warna selamat. Disini saya beri contoh colour , anda harus memilih satu main colour seperti , brown, ivory, dusty green, grey, dan di kombinasikan dengan warna seperti putih , blueblack , bagi menampakkan gaya anda lebih formal & agak ‘cool’ bila muncul di majlis rasmi. Sebagai tips tambahan, pemilihan warna untuk sesuatu gaya haruslah tidak melebihi dari 3 tone colour dan jangan sesekali ‘jump’ colour yang telampau kontra dengan main colour untuk digayakan.

Marwa Blouse by Qasreena Malaysia

Team Qasreena mengundur diri!

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *